Mindent a zsírokról
Bizonyára te is rengeteget hallottál már az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak jótékony hatásairól. Manapság egyre tudatosabban vásárolunk, ezért a reklámipar is előszeretettel tűnteti fel termékein az Omega-3-at, mint összetevőt. Egyszóval ez a zsírsav nagy népszerűségnek örvend, legtöbbünk tudja róla, hogy védi a szívet és az érrendszert. Mi persze szeretünk rendesen belemenni a részletekbe, benne vagy?
Mik azok a zsírsavak?
A zsírsavak építik fel a zsírokat. Ezek többnyire állati eredetű zsírok vagy olajok, melyek telített vagy telítetlen szénláncot tartalmaznak. A természetes zsírokban található zsírsavak 12-24 szénatomszámú, a legtöbbször páros számú szénatomból épülnek fel és kapcsolódnak össze egy lánccá.
Ezek a láncok glicerinnel illeszkednek össze, ezáltal triglicerideket alkotnak és így épülnek fel a természetes zsírok és olajok. A zsírok különbségét a szénlánc hossza, alakja és a szénatomokhoz kapcsolódó hidrogénatomok száma adja. Most 3 féle zsírsavról ejtünk szót, név szerint a telített, a telítetlen és a transz zsírsavakról.
A telített zsírsavakat könnyen felismerhetjük, hiszen többnyire állati eredetűek és szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak. Ebbe a csoportba tartozik még a kókusz zsír és a tejtermékekből nyert zsírok is.
Fontos kivétel még, hogy ezek a zsírok nem tartalmaznak kettős kötéseket, tehát a szénlánchoz annyi hidrogén atom képes kapcsolódni, amennyi csak tud. A telített zsírok felelősek a szív és érrendszeri megbetegedésekért - ne feledd, hogy ezek az úgynevezett „rossz zsírok”.
A telítetlen zsírok
A telítetlen zsírsavakon belül léteznek egyszeresen és többszörösen telítetlen variánsok. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak tartalmaznak kettős kötéseket, amik fizikailag megtörik a szénláncot. A láncról 2 hidrogénatommal kevesebb található meg, éppen ezért folyékonyak a telítetlen zsírsavak. Ide tartoznak a növényi olajok, mint az olíva vagy avokádóolaj, de a magvakból sajtolt olajok is ezt a csapatot erősítik.
Fontos szót ejtenünk még a méltán rettegett transzzsírokról, amit mesterségesen, hidrogénezéssel állítanak elő növényi olajokból. Szénláncaik átellenes kettős kötéseket tartalmaznak. A neve onnan ered, hogy a szénhez kapcsolódó hidrogén atomok egymással szemben, azaz transz állásban helyezkednek el. Az energiabevitel maximum 2 %-a származzon ilyen jellegű zsírokból, hiszen káros hatásairól könyvet is lehetne írni!
A többszörösen telítetlen zsírsavak esetében nem csak kettő, hanem több hidrogénatom is leválik a láncról, éppen ezért ezek az olajok még folyékonyabbak, mint az egyszeresen telítetlen társaik. Ezek az esszenciális, azaz a szervezet számára nélkülözhetetlen zsírsavak. Végre elérkeztünk témánk fő attrakciójához, az Omega-3 zsírsavakhoz.
Az esszenciális zsírok
Akkor még egyszer tudatosítsuk, hogy az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírok csoportjába tartoznak! Létfontosságúak a szervezet számára, viszont képtelenek vagyunk előállítani, éppen ezért táplálkozással kell azokat bevinnünk.
Tudtad, hogy Magyarországon az ajánlott Omega-3 bevitel csupán egy nyolcadát fogyasztjuk? Az ajánlás hetente 200-300 g volna, ami egy kis odafigyelés mellet nem is lehetetlen küldetés.
Nagyon ajánlott odafigyelni ennek a zsírsavnak a bevitelére, és egyáltalán a különböző zsírsavak szervezetbe bevitt arányára! Fogyasztói társadalmunknak köszönhetően ez az arány rémesen rossz irányba ment el, hiszen jóval több rossz zsírt fogyasztunk, mint jót. Ráadásul ezek a „rossz” zsírok képesek úgy megbújni az élelmiszerekben, hogy nem is tudunk róluk! Ezt a problémát úgy tudjuk orvosolni, hogy testünk megfelelő működése érdekében tudatosan több „jó” zsírt viszünk be a táplálkozásunkkal.